Poštovani posjetitelji

Portal 'Burza rada' omogućava nezaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja jednostavno, brzo i pregledno pretraživanje aktualne ponude slobodnih radnih mjesta, objavu životopisa, a poslodavcima omogućuje pregled ponude slobodnih radnika i pregled objavljenih životopisa. Nadamo se da će vam portal pomoći u potrazi za poslom, odnosno radnicima. Vaše komentare i prijedloge vezane uz daljnji razvoj i unapređivanje portala rado ćemo zaprimiti na burzarada@hzz.hr.

UPUTSTVO ZA POSLOPRIMCE

Vlada Republike Hrvatske je 10.06.2014. godine započela provedbu projekta e-Građani putem kojeg se građanima omogućava pristup svim elektroničkim javnim uslugama na jednom mjestu, na internetskoj adresi sustava e-Građani: www.gov.hr.
 
Osnovni cilj projekta e-Građani je omogućiti građanima uspješno, sigurno i vremenski povoljno korištenje javnih e-usluga, dok istovremeno pružatelje e-usluga oslobađa od upravljanja autentifikacijama (utvrđivanja identiteta) korisnika.

Nezaposlena osoba i tražitelj zaposlenja koji želi pristupiti portalu Burza rada kao Novi korisnik, a da bi ostvarila punu uslugu na portalu (kandidatura, kreiranje online životopisa, elektronička komunikacija sa savjetnikom i dr.) treba se prijaviti  putem NIAS-a (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) koji je dostupan u okviru Središnjeg državnog portala gov.hr (e-građani) koristeći neke od prihvatljivih vjerodajnica uključujući ePass vjerodajnicu (korisniko ime i lozinka), mToken, token ili aplikaciju Zagrebačke banke (e-zaba), HPB-a ili PBZ-a, AAI@Edu.hr elektronički identitet i druge.

Ukoliko ne posjeduje ni jedan od navedenih računa ili prihvaljivih vjerodajnica, korisnik može osobno otići registrirati se u poslovnicu Financijske agencije (FINA – popis poslovnica), na posebno označena mjesta za e-Građane, gdje će dobiti jedinstveni elektronički ePass identitet (korisničko ime i lozinku) ili mToken za pristup sustavu e-Građani i svim javnim e-uslugama. Više informacija o sustavu e-Građani i dostupnim uslugama možete pronaći na internetskoj stranici http://www.gov.hr.
Objava životopisa dozvoljena je samo registriranim korisnicima. Odabirom „Moj životopis“ otvara se obrazac za unos podataka. Unos životopisa podijeljen je u nekoliko koraka. Polja označena crvenom zvjezdicom su obavezna i potrebno ih je popuniti kako biste uspješno pohranili podatke pojedinog koraka. Kod popunjavanja podataka o poznavanju stranih jezika klikom na Pomoć otvara se stranica s objašnjenjima pojedine razine poznavanja. U koraku Ostale informacije moguće je postaviti do tri dokumenta (ekstenzije .doc, .docx, .rtf i .pdf) maksimalne veličine 1MB.
Životopis je moguće pregledati u EuroPass standardu klikom na „Prikaži životopis“ te ga je kao takvog moguće i preuzeti u Word obliku odabirom „Spremi kao Word dokument“.
Odabirom „Objavi životopis“ omogućujete poslodavcima pregled Vašeg životopisa.
Brisanjem životopisa brišu se svi podaci uneseni kroz obrazac za unos životopisa, zajedno s postavljenim datotekama.

NAPOMENA: Korisnici odgovaraju za točnost informacija i priloga koje ostavljaju na portalu burzarada.hzz.hr i prihvaćaju da osnovne informacije o njima budu dostupne poslodavcima i djelatnicima Zavoda. Njihovi prilozi (datoteke DOC, PDF i dr. povezane uz životopis) mogu se preuzimati i elektronski distribuirati. Zavod zadržava pravo na provjeru, brisanje životopisa i priloga ukoliko odstupaju od „normativa“, odnosno ukoliko sadrže uvredljive priloge, tekstove i druge neprihvatljive materijale.
Odabirom „Moj životopis“ otvara se obrazac za unos podataka. U dijelu obrasca Ostale informacije omogućeno je korisnicima da prilože do tri dokumenta vezanih uz životopis. Podržani tipovi dokumenata su .doc, .docx, .pdf i .rtf maksimalne veličine 1MB.

NAPOMENA: Ukoliko je životopis objavljen, svi priloženi dokumenti dostupni su djelatnicima Zavoda i registriranim poslodavcima, te se kao takvi mogu preuzimati i elektronski distribuirati.Zavod zadržava pravo na provjeru, brisanje životopisa i priloga ukoliko odstupaju od „normativa“, odnosno ukoliko sadrže uvredljive priloge, tekstove i druge neprihvatljive materijale.
Odabirom „Objavi životopis“ omogućujete poslodavcima pregled Vašeg životopisa. Odabirom „Povuci životopis“ isti više nije dostupan poslodavcima.
Pretraga i pregled slobodnih radnih mjesta omogućen je svim registriranim i neregistriranim korisnicima web portala. Do oglasa slobodnih radnih mjesta dolazi se preko dijela izbornika „Radna mjesta“. Oglasi su raspoređeni po kategorijama prema zanimanju, a pored svake kategorije naveden je broj trenutno objavljenih oglasa slobodnih radnih mjesta. Oglase je moguće filtrirati prema županiji ili prema nekom drugom parametru ponuđenom u dijelu napredno pretraživanje. Osim pregleda, oglasi se mogu ispisati na pisaču odabirom poveznice „Ispis“ koja se nalazi pored svakog oglasa.
Registrirani korisnici u statusu nezaposlena osoba ili tražitelj zaposlenja mogu se kandidirati za slobodno radno mjesto. Kod pregleda oglasa slobodnog radnog mjesta ponuđena je poveznica „Kandidatura“. Klikom na nju preusmjerava se na stranicu „Moja kandidatura“ gdje je moguće dodatno upisati poruku vezanu za kandidaturu. Nakon slanja zahtjeva, podaci o kandidaturi vidljivi su u tablici na ekranu zajedno s posljednje četiri kandidature.

NAPOMENA: Nemoguće je kandidirati se više puta za jedno slobodno radno mjesto. Vaše kandidiranje na objavljeno radno mjesto je „predbilježba“ savjetniku za zapošljavanje. Kandidiranje će biti dovršeno ukoliko udovoljavate svim uvjetima koje je poslodavac naveo.
Korisnici registrirani kao nezaposlena osoba ili tražitelj zaposlenja putem web portala mogu razmjenjivati poruke sa savjetodavcem u Zavodu. Odabirom „Moja pošta“ otvara se stranica za razmjenu poruka. Ovdje se također mogu vidjeti detalji svih primljenih i poslanih poruka.

UPUTSTVO ZA POSLODAVCE

Registracija korisnika pruža dodatne mogućnosti za razliku od anonimnog korištenja web portala. Kao registrirani korisnik možete pretraživati i čitati objavljene životopise vaših potnecijalnih budućih zaposlenika, ali i objaviti oglas za novo radno mjesto. Isto tako prilikom pregledavanja ponude radnika, ukoliko ste registrirani korisnik, možete ih kandidirati za Vaše novo radno mjesto. Putem web portala moguće je kontaktirati vlastitog savjetodavca u Zavodu za zapošljavanje.
Registracija je moguća ako Vaš poslovni subjekt postoji u evidenciji HZZ-a. Unosom matičnog broja ili OIB-a subjekta možete to i provjeriti.
U obrascu za registraciju, osim prikazanih podataka subjekta, potrebno je unijeti podatke kontakt osobe. Uspješnim unosom podataka na adresu elektroničke pošte doći će aktivacijska poruka. Odabirom poveznice za aktivaciju unutar poruke registracija je završena, a korisnički račun je spreman za upotrebu.

U slučaju da Vaš subjekt nije u evidenciji, rezultat pretrage bit će obavijest o potrebnom unosu podataka subjekta. Odabirom „Unos podataka u evidenciju“ prelazi se na obrazac za unos podataka. Nakon slanja HZZ-u, podaci će se u roku 24 sata obraditi i verificirati. Nakon kontaktiranja od strane HZZ-a bit će moguće dovršiti registraciju.

Na stranici „Moji podaci“ imate mogućnost pregledati i promijeniti svoje osobne podatke.
Korisničko ime i lozinka mijenjaju se na stranici „Moji podaci“. Klikom na „Promjena podataka korisničkog računa“ otvara se dio stranice s poljima za unos lozinke i/ili korisničkog imena. Pri promjeni korisničkog imena na novu adresu elektroničke pošte stići će obavijest s podacima o novom korisničkom računu te poveznicom na koju je potrebno kliknuti da bi se račun aktivirao.
Dio stranice "Moji podaci" su i "Informacije o poslodavcu i logotip". Ovdje možete upisati kratki opis poslovnog subjekta, te dostaviti logotip koji će se koristiti u oglasima na web portalu.
Web portal na stranici „Ponuda radnika“ omogućuje iscrpno pretraživanje nezaposlenih osoba koje traže posao. Brzo pretraživanje moguće je preko osnovne tražilice u koju se upiše nekoliko ključnih pojmova koji opisuju traženog radnika. Detaljniji unos parametara pretraživanja moguć je kroz naprednu tražilicu.

Podatke dobivenih kandidata možete i ispisati. Svakog kandidata moguće je i odabrati kroz kandidaturu za oglas radnog mjesta kojeg ćete tek unijeti.

Nezaposlene osobe mogu na ovom web portalu unositi životopise sa svojim detaljnijim opisom kako bi vama kao poslodavcu olakšali traženje budućeg zaposlenika. Životopise pretražujete unosom ključnih riječi kako je prikazano i primjerom. Veliki broj rezultata pretraživanja pokušajte smanjiti unosom dodatne ključne riječi koja pobliže opisuje željenog zaposlenika odnosno radno mjesto.

Detalje iz pojedinog životopisa možete saznati preuzimanjem u Word formatu ili izravnim ispisom.

Prednost korištenja web portala je i predaja oglasa za slobodno radno mjesto Vašeg poslovnog subjekta. Ispunjavanjem obrasca na stranici „Predaja oglasa“ možete detaljno opisati radno mjesto kao i detalje natječaja te način kontaktiranja kandidata s Vama. Kao odgovarajuće kandidate u oglas možete uključiti i one koje ste sami prethodno pretragom ponude radnika kandidirali.

Svoje oglase radnog mjesta predane putem ovog portala možete i stornirati. Na stranici „Moji oglasi“ prikazan je popis Vaših oglasa. Uz svaki oglas postoji gumb „Storniranje“ čijim odabirom trajno brišete predani oglas.

Kao registrirani korisnik možete odabirom „Moja pošta“ slati i primati poruke od svog savjetodavca. Također, ovdje će biti prikazane i Vama upućene obavijesti. Novu poruku savjetodavcu unosite klikom na „Nova poruka“. Poruke na popisu primljenih poruka su označene drugačijom bojom ovisno o vrsti poruke.

OSTALO

Ovdje navedeni uvjeti korištenja pisanih materijala, popisa usluga, te materijala s internetskih stranica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (u daljnjem tekstu: Zavod) pravila su kojih su se dužni pridržavati svi korisnici internetskih stranica. Stoga Vas molimo da se upoznate s njima kako bi izbjegli kasnije eventualne nesporazume i posljedice u svezi istih. Svako korištenje stranice www.hzz.hr uvjetovano je poštovanjem općih uvjeta pristupa i korištenja koji su niže navedeni.

Samim pristupom i pregledavanjem internetskih stranica podrazumijeva se da prihvaćate Opće uvjete koji su iznad svih drugih sporazuma dogovorenih s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Ova je internetska stranica razvijena isključivo u svrhu informiranja o Zavodu i uslugama Zavoda.

Sve informacije dostupne na www stranicama stoga su isključivo informativnog karaktera. Bilo koji podaci ili dijelovi bilo kojih podataka dostupni na ovoj stranici ne smiju se koristiti u komercijalne svrhe niti distribuirati trećima bez prethodnog pisanog dopuštenja Zavoda.

Prava intelektualnog vlasništva
Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Zavoda i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi.
Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva koja pripadaju Zavodu ili su ustupljena Zavodu, a u vlasništvu su trećih osoba. Zavod također posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije.
Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, te svi drugi dokumenti na ovoj stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Zavoda ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla Zavoda jamči ograničeno korištenje sadržaja.
Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Zavoda, strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.
Ovime istovremeno pristajete na zabranu reprodukcije, umnožavanja ili distribucije dizajna ili podloge stranice Zavoda, pojedinačnih elemenata stranice Zavoda, dizajna logotipa Zavoda bez izričitog pisanog odobrenja Zavoda.

Autorska prava marke
Ime Zavoda, logo kao i usluge zaštićeni su registriranim znakom sukladno primjenjivim odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva. Svaka reprodukcija, korištenje i/ili promjene napravljene bez prethodnog pisanog odobrenja Zavoda smatrat će se povredom autorskih prava odnosno povredom prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Podaci o Zavodu i uslugama Zavoda
Ove stranice na općenit način predstavljaju Zavod i usluge Zavoda dostupne u Republici Hrvatskoj. Informacije koje Zavod objavljuje na ovim stranicama smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihovog unošenja. Međutim, Zavod ne jamči za točnost, istinitost ili pouzdanost bilo kojeg podatka pohranjenog na ovim stranicama.
Zavod zadržava pravo da u bilo koje vrijeme, bez prethodne najave, ažurira ili izmjeni podatke na svojim stranicama, osobito one koje se odnose na tehničke karakteristike, uzimajući u obzir interaktivni karakter stranice. Za takve promjene Zavod, njeni članovi mreže ili njeni zaposlenici ne snose odgovornost.
Zavod ne jamči, niti izričito niti prešutno, uključujući jamstva u pogledu pogodnosti za određenu svrhu, niti preuzima bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu odgovornost za potpunost ili korisnost bilo koje od izloženih informacija, sustava, proizvoda ili procesa. Informacije dostupne na stranicama ne smiju se smatrati temeljem za donošenje značajnih osobnih, financijskih ili poslovnih odluka, te ste u tom smislu suglasni da nećete Zavod smatrati odgovornim za neostvarivanje svojih očekivanja u svezi s tim.
Do zakonom predviđenih ograničenja, Zavod neće odgovarati ni za kakvu štetu ili povredu (uključujući, ali ne isključivo izravnu ili neizravnu, slučajnu, nematerijalnu ili materijalnu štetu, gubitke ili troškove) nastalu kao rezultat uporabe ili nemogućnosti uporabe koje od informacija dostupnih na ovim stranicama. Mreža Zavoda stoji Vam na raspolaganju za sve informacije, naročito one vezane uz dostupnost predstavljenih usluga, te najnovije promjene na uslugama. U tom smislu predlažemo konzultacije s odgovarajućim stručnjakom koji će biti u mogućnosti dati Vam savjet posebno prilagođen Vašoj konkretnoj situaciji.

Javni podaci
Javni podaci koje nam možete odati, a odnose se na Vaše želje, Vaše glavne interese ili hobije, koriste se za stvaranje i predlaganje usluga prilagođenih Vašem ukusu. Moguće je da automatski dobijemo podatke koji nisu vezani uz određenu osobu, kao što su tip pretraživača koji koristite, platforma Vašeg računala ili ime domene koju koristite za pristup našoj stranici.

Mrežni kolačići (cookies)
Kada netko posjeti stranicu, mrežni kolačić se pojavljuje na korisnikovom računalu (ako kupac prihvaća mrežni kolačić) ili je očitan ako je korisnik već prije posjetio tu stranicu. Jedna od funkcija mrežnog kolačića je pomoć u prikupljanju statističkih podataka o posjećenosti stranice koja je gore opisana. Podaci se skupljaju u zajednički formular koji nikada nije vezan s Vašim osobnim podacima. Ta nam tehnologija govori koliko je korisnika posjetilo glavne dijelove (kao što su linkovi ili grafovi) na našoj internetskoj stranici. Ne koristimo ovu tehnologiju da bismo imali pristup Vašim osobnim podacima koji se mogu otkriti. To je alat koji koristimo za prikupljanje zajedničkih statističkih podataka o korištenju naše internetske stranice. Možete izabrati da Vaš pretraživač ne prihvaća mrežne kolačiće. Ako odaberete tu opciju, moći ćete vidjeti tekst na ekranu, ali nećete imati personalizirani posjet niti ćete se moći pretplatiti na usluge koje su dostupne na stranici.
Želite li onemogućiti upozorenje u Microsoft Internet Exploreru: 1. Kliknite View, zatim Options. 2. Kliknite Advanced Tab. 3. Kliknite Warn prije kućice Accepting Cookies.

Linkovi
Zavod čini sve što je u njegovoj moći kako bi osigurao kvalitetan sadržaj u smislu da ne potiče negativnosti. Međutim, budući da se stranice i adrese na mreži brzo mijenjaju, Zavod nema nadzor nad stranicama koje koriste link Zavoda i ni u kojem slučaju nije odgovoran za njihov sadržaj i/ili ažuriranje, niti za sadržaj koji se odnosi na te stranice.

Ograničenje odgovornosti
Materijal na ovoj stranici je na raspolaganju bez jamstava bilo koje vrste, bilo izričitih, bilo impliciranih. Korisnik ima pristup ovoj stranici samo na svoju vlastitu odgovornost. Zavod ne jamči da će ove stranice uvijek biti dostupne i raspoložive te da neće sadržavati greške ili viruse ili da će na njoj objavljeni podaci biti točni i pouzdani. Ni pod kojim uvjetima Zavod, njegove podružnice ili članovi naše mreže nisu odgovorni za izravne ili neizravne nedostatke, oštećenja ili gubitak, osobito za materijalne nedostatke, gubitak podataka ili programa ili financijske nedostatke, koji su rezultat konzultacija ili korištenja ove stranice ili stranica koje su uz nju vezane.
Sadržaj ove stranice nije ugovorno vezan. Podaci o uslugama, statistički podaci, analitički podaci odgovaraju definiciji u trenutku izdavanja ili ažuriranja stranica. Moguće su pogreške ili propusti. Morate voditi računa o tome da li Vas zakoni države iz koje ostvarujete kontakt ovlašćuju da koristite našu stranicu. Do zakonom predviđenih ograničenja, Zavod neće odgovarati za bilo kakvu štetu ili povredu (uključujući, ali ne isključivo, izravnu ili neizravnu, slučajnu, nematerijalnu ili materijalnu štetu, gubitke ili troškove) nastalu kao rezultat uporabe ili nemogućnosti uporabe koje od informacija dostupnih na ovim internet stranicama, ili nečeg što je na njima objavljeno ili dodano od strane drugih korisnika.

Objava životopisa, priloga i logotipa
Svi posjetitelji portala, neregistrirani i registrirani, mogu pretraživati oglase objavljene na portalu. Za unos životopisa koji ulaze u bazu životopisa nužna je registracija. Pretraživanje oglasa i unos životopisa besplatan je, a za prijavu na oglas za pojedini posao nužna je registracija posjetitelja portala sukladno Općim uvjetima.
Korisnici odgovaraju za točnost informacija i priloga koje ostavljaju na portalu burzarada.hzz. hr i prihvaćaju da osnovne informacije o njima budu dostupne poslodavcima i djelatnicima Zavoda. Njihovi prilozi (datoteke DOC, PDF i dr. povezane uz životopis) mogu se preuzimati i elektronski distribuirati. Zavod zadržava pravo na provjeru, brisanje životopisa i priloga ukoliko odstupaju od „normativa“, odnosno ukoliko sadrže uvredljive priloge, tekstove i druge neprihvatljive materijale.
Poslodavci imaju mogućnost objave natječaja za zapošljavanje na portalu burzarada.hzz.hr. Pravni subjekti imaju mogućnost predstavljanja svojih profila poslovanja te objave logotipa na portalu u cilju promicanja svoje prepoznatljivosti na tržištu. Registracijom na portalu prihvaćaju da se njihovi logotipi mogu koristiti kod objave oglasa.

Primjenjivo pravo
Ovime prihvaćate i podvrgavate se hrvatskom materijalnom pravu kao isključivo mjerodavnom za tumačenje, primjenu i pravne učinke svih dopuštenja, isključenja i uvjeta uporabe ovih stranica. Hrvatski sudovi isključivo su nadležni za sve zahtjeve i sporove koji nastanu kao rezultat uporabe predmetnih stranica ili u svezi s njima.
Zavod ne jamči da su materijali sadržani na predmetnim stranicama primjereni ili korisnički dostupni na određenim lokacijama, odnosno ne odgovara za pristup istima s teritorija države gdje je njihov sadržaj zakonom zabranjen. Smatrat će se da je pristup stranicama s navedenih lokacija poduzet samovoljno uz odgovornost korisnika prema mjerodavnom pravu.

Ažuriranje općih uvjeta
Zavod zadržava pravo ažuriranja ili izmjene uvjeta korištenja u bilo koje vrijeme bez prethodne obavijesti.